Editorial. Incredibila postare a primarului Chiţac, despre dialogul cu cetăţenii

După 3 ani în care primarul Vergil Chiţac a evitat sistematic dialogul, iar şedinţele de Consiliul Local Municipal se desfăşoară în continuare în sistem online, deşi pericolul pandemiei COVID a trecut, cea mai recentă postare a acestuia pe Facebook mă face să mă întreb dacă nu cumva sfătuitorii domniei sale sunt bipolari. Rămân același om deschis dialogului și inițiativelor!” – ne transmite edilul. Bunul simţ mă determină să recunosc că, în comparaţie cu alţi colegi de breaslă, mie a catadicsit să îmi mai răspundă, din timp în timp, solicitărilor de interviuri. Asta nu înseamnă că am avut un dialog permanent, constructiv ori că am simţit un respect din cale-afară, din partea primarului, pentru presă. Nu, dimpotrivă.

Scriu aceste rânduri pentru că mă surpinde postarea, mă minunez cum reuşesc unii să se “reinventeze” o dată la aproape 4 ani, când se apropie alegerile, să revină cu discursuri pacifiste, ca şi cum… 3 ani de zile nu ar fi ignorant cetăţenii! Nenorocirea e că electoratul uită. Sau… sper să nu uite! Vă daţi seama?  După 3 ani în care primarul n-a simţit nevoia să explice lucruri, să justifice acţiuni sau lipsa unor acţiuni, după 3 ani în care ne-a tratat de sus şi ne-a sfidat, acum ne spune că a răspuns tuturor mesajelor transmise de cetăţeni cu ocazia fenomenelor meteo care au cauzat stricăciuni în oraş?! Asta e de noaptea minţii! Clar, comunicatorii/ sfătuitorii edilului ne cred proşti! Dar nu proşti cu moderaţie, ci proşti de-a dreptul, făcuţi grămadă!

Uite ce mai am a reproşa edilului: lucrările cu fonduri europene, „moştenite” de la Făgădău. Bune, proaste, cu cârpeli etc., edilul avea datoria (era obligat!) să iasă în faţa cetăţenilor şi să explice fiecare neajuns sau fiecare etapă din cadrul acestor lucrări. A făcut-o când şi când, doar tras de mânecă, împins de la spate. În rest… fiecare cu opinia lui, gura lumii slobodă! Alo! Ne-ai invitat, dragă domn primar, la dialog? Nu! În schimb, nişte unii de prin primărie au sărit ca arşi când presa a scris că „lucrările nu vor fi gata la finele lui decembrie”. Ce-a urmat? Primăria s-a simţit lezată, deranjată etc. şi s-a apucat să certe presa, pe care a acuzat-o că îi strică imaginea. Vouă chiar nu vă e ruşine cu asemenea ieşiri? (întrebare retorică pentru cei care au decis să certe presa). Măi, dar cât era să explicaţi nişte lucruri la momentul potrivit?! Vă durea, vă deranja somnul, vă cădeau tresele de amirali de pe umeri? Adică… ne scuzaţi! Dacă 3 ani nu aţi catadicsit să daţi vreo explicaţie, acum mai uşor cu nemulţumirile, bine?

Altă „nefăcută”: târgul de Crăciun. Cât timp primăria nu s-a implicat, n-a verificat, n-a… nimic în afară de nişte postări pe Facebook prin care să anunţe târgul, ce pretenţii să avem? Ce să-i reproşăm organizatorului? Păi, nimic! Şi ştiţi de ce? Pentru că primăria s-a spălat pe mâini! Scriu unii şi alţii că vai, ce urât e târgul, că aşa ceva nu se face într-un oraş european… Ba târguri se fac! Se fac peste tot. Dar trebuie să ne decidem: ori e doar responsabilitatea organizatorului (care e un privat), şi-atunci primăria nu se lipeşte de imaginea târgului cu anunţuri (în caz că iese bine…) ori se implică serios şi primăria, iar atunci ştim clar că batem obrazul primăriei. Că, altfel (cum e cazul de faţă) ştiţi cum sună? Dacă e bine, primăria îşi arogă merite, dacă nu e bine… oamenii sunt răi, condiţiile meteo –hop şi ele, organizatorul să se spele pe cap!

Apropo de târg: aţi auzit să spună ceva primarul? Să explice? Să îşi asume vreo responsabilitate legată de roata care putea să ucidă oameni? Sau, dimpotrivă, să ne indice că doar organizatorul are responsabilitate? Sau… să zică orice, dar absolut orice, cum fac toţi primarii responsabili din lumea asta, chit că un vice sau un departament din primărie, nu el personal, are în grijă un astfel de evenimente?! Era de bun simţ să o facă, dar nu cred că înţelege de ce.

În schimb, ne trezim, tam-nesam, cu acest mesaj al primarului, postat pe Facebook, de parcă ne-ar fi comunicat zi de zi, de parcă el chiar ar fi dialogat permanent cu cetăţenii în toţi aceşti ultimi 3 ani: Privind retrospectiv, am realizat că ultima perioadă a fost cu adevărat încărcată și plină de provocări pentru noi toți, în special din cauza fenomenelor meteo extreme care ne-au afectat violent orașul, ale căror efecte nu au fost deloc ușor de remediat. Cea mai mare realizare a fost că, în ciuda intensității acestor fenomene, acest eveniment ne-a testat capacitatea de a lucra ca o echipă. Sunt foarte recunoscător tuturor celor care s-au implicat activ, trimițând sesizări, pentru că astfel am reușit să păstrăm un dialog constant. Nu am ezitat niciodată să vă răspund, indiferent care a fost tonul acestor sesizări, pentru că mai important era scopul pe care îl aveam cu toții la momentul acela: să punem orașul pe picioare în cel mai scurt timp, astfel încât să ne putem relua cursul normal al lucrurilor. A fost, totodată, și o perioadă cu multe inițiative și proiecte duse la capăt, datorită oamenilor binevoitori și încrezători în inițiativele noastre, care nu urmăresc alt scop decât acela de a veni în sprijinul cetățenilor, și a faptului că s-a lucrat eficient în echipă! Îmi doresc să continuăm să lucrăm cel puțin la fel de bine în perioada care urmează, pentru că doar împreună putem construi orașul pe care ni-l dorim. Rămân același om deschis dialogului și inițiativelor!” (Vergil Chiţac, Facebook).

FocusPress

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *