Chițac, despre mutarea cartierului Henri Coandă: „Oamenii aceștia i-aș muta într-un loc unde, într-adevăr, se vor simți mult mai bine. Nu-i ghetoizăm“

Recent, în orașul Constanța se vehiculează că Municipalitatea intenționează să mute cartierul Henri Condă la periferia urbei. În opinia edilului-şef, această mișcare ar fi una bună atât pentru asistații sociali, cât și pentru locuitorii zonei adiacente cartierului, deoarece aceasta va fi reabilitată și regenerată urban.

Primarul municipiului Constanța, Vergil Chițac, a vorbit, într-un interviu acordat Focus Press, despre mutarea cartierului Henri Coandă și despre faptul că, până în anul 2028, administraţia locală este obligată să construiască locuințe sociale, pe un teren de 5 hectare din zona Palas.

„Nu mut eu nimic. Hotărârea de Guvern 211 din 12 aprilie 2018 spune că imobilul 382 situat în Zona Industrială Palas a fost transmis din domeniul public al statului în domeniul public al Municipiului Constanța, cu două condiții. Prima este ca imobilul să fie utilizat pentru construcția de locuințe sociale, prin programe cu incluziune și programe cu fonduri europene, în termen de zece ani de la preluarea imobilului. A doua condiție spune că dacă nu se respectă destinația imobilului și termenul prevăzut, acesta revine în domeniul public al statului. Deci dacă noi, până în 2028, nu construim acolo locuințe sociale, terenul trece înapoi la stat“, a precizat acesta.

Totodată, edilul-şef a explicat faptul că, în opinia sa, containerele din Henri Coandă nu alcătuiesc un cartier de locuinţe sociale, pentru că sunt prea mici.

„În momentul de față, noi elaborăm Planul Urbanistic Zonal pentru cartierul de locuințe sociale, care va fi destul de generos. Sincer, eu opinez că acolo trebuie mutați cei din Henri Coandă, din două motive. Primul este că acolo unde sunt acum nu a fost prevăzut un cartier social, zona are nevoie de o regenerare urbană și să fie redată comunității, iar cel de-al doilea este că locuințele astea care sunt acum acolo sunt improprii, nu sunt nici măcar sociale. Nu respectă standardul minimal de locuință socială. Prin urmare, oamenii aceștia i-aș muta într-un loc unde, într-adevăr, se vor simți mult mai bine. Nu-i ghetoizăm. Acolo vor fi și posibilități de comerț, vom vedea cum ne vom ocupa de copiii lor să meargă la școală, vor exista și servicii medicale“, a mai explicat Vergil Chiţac.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *