Explozie sau doar incendiu? De fapt, nici nu mai contează. Contează că un om a murit, că alți trei au fost răniți, iar mai departe, testele și para-testele de poluare, comunicatele de liniștire a populației, cum că norul imens care s-a văzut de la Petromidia nu e pericol, bla-bla… Haideți să ne gândim la motivul adevărat pentru care s-a produs nenorocirea. Că o fi fost instalația cu fisură ascunsă sau a fost eroare umană, eu merg pe concluzia că angajatorul e vinovat. Oameni care au lucrat sau lucrează la Petromidia spun că s-au făcut disponibilizări masive, că un singur om a ajuns să lucreze cât pentru trei. Îi cred! Chiar îi cred. Ce spun ei e general valabil în micile ori marile firme din țara noastră. Fie de dragul profitului, fie pentru că altfel nu mai mergea afacerea, toți angajatorii au “tăiat” din resursa umană. Tot din discuțiile cu oamenii aflu și despre revizia făcută anul trecut la instalațiile care tocmai au ucis un om!!!
Vorbeam cu un prieten care a lucrat la platformă acum ani de zile. Îmi spunea că era bine. Că se ducea cu drag la muncă. Avea condiții maimult decât decente. Și nu se petreceau nenorociri ca cele din ultimii ani. Au venit șefi noi la Petromidia. Au tăiat din posturi. Ok, poate erau prea mulți angajați. Dar să tai până la limita aia în care pui în pericol viețile oamenilor… e penal. Probabil că există și câte unii care cred că, dacă astea sunt condițiile de lucru la Petromidia, angajații sunt liberi să plece, că doar nu îi ține nimeni cu forța să se pună în pericol zi de zi. Întrebare: unde să plece? Da, oamenii merg conștienți de pericol la muncă, pentru că nu prea au altă alternativă. Acești oameni au familii de întreținut, iar angajatorul știe asta.
DAR, mai există următoarea stare de fapt: anul trecut a fost făcută revizie la instalațiile de pe platformă! Aici nu mai vorbim de lipsa de personal. Aici e vorba de următorul lucru: Rominserv, serviciu externalizat de la Rompetrol, a luat lucrarea. Pe care, a dat-o altor firme specializate. Au reparat și au schimbat țevi, iar cineva și-a dat OK-ul pe lucrări. Ieri, când a avut loc nenorocirea, se schimba o piesă la o conductă care fusese în revizie anul trecut! Păi, ce fel de lucrare a fost executată anul trecut?! Cine a executat-o și cine a semnat pentru ea că a fost în regulă (sau nu a fost și s-a dat doar un pix pe o foaie, de genul: “bifat-o și pe asta”)? – iată câteva întrebări pe care procurorii ar trebui să le pună. Asta, ca să nu ne trezim, în câțiva ani, cu veșnicul răspuns: „mortul e de vină”!