Care democrație? Care criterii de integritate? Să vă iasă din cap!

Partide noi oameni noi democrație bla… Adică frecții la picior de lemn, atâta timp cât cei care proclamă înființarea noului partid sunt tot oameni vechi. Și să nu credeți că am în minte, scriind aceste rânduri, partidul lui Băsescu. Ia mai priviți în jur, cu atenție, și veți găsi modelul „locomotivei” de partid (adică liderul, omul vechi) și la restul micilor partide răsărite peste noapte cu gândul că prind câteva posturi de consilieri prin localități ori că negociază ceva pe ici-pe colo cu marile partide în cazul primrilor (un subiect aproape tranșat, în multe cazuri, de vreme ce avem un singur tur de scrutin).
În privința vechilor și marilor partide consacrate, PSD și PNL, criteriile de integritate sunt valabile doar în cazuri extreme – când potențialul candidat are prea multe “bube în cap”, vizibile și cunoscute publicului larg, ori când găștile de prin partid au de împărțit “polițe”. În rest, cum credeți că se vor “croi” listele de consilieri? Păi, cam după bunul plac al reședintelui de organizație a prietenilor acestuia și în funcție de buzunarul pretendentului.
Stați pe aproape, să vedeți ce oameni de afaceri intră pe lista PNL Constanța de candidați la consiliu! Sunt oameni cu state vechi în partid? Nuuuu… sunt oameni noi. Dar nu asta a contat! Ci buzunarul și prietenia.
Până la urmă, ce e rău în asta? Modelul președintelui care decide ori singur ori în grup restrâns o știm de pe vremea PD-ului, când Băsescu era președinte – am ținut să amintesc asta, ca să nu se bucure prea tare foștii pedeliști că le-aș ține partea. Nu se schimbă nimic, sunt aceleași “criterii” de stabilire a candidaților și a pozițiilor pe liste. Democrație în partid? Criterii de integritate? Hai… să terminăm cu “prostiile” astea! Astea sunt vise.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *