E o campanie stupidă, dusă după regulile unei legi pe jumătate strâmbă. E bine că nu se mai dau găleţi, mici şi bere, dar există alte aspecte din lege pe care mulţi nu le-au priceput sau, pur şi simplu, au tăiat craca de sub picioare candidaţilor, presei etc.
În fine, n-am să plâng acum prea tare pentru buzunarele patronilor de ziare, deşi există stimabili care gândesc că şi eu sunt patron de ziar, că am procente la ziar – iaca… n-am! Dar, spre exemplu, stăteam de vorbă cu un prieten şi îl certam: de ce nu postezi pe facebook ce simţi, impresii din ziua 1, 2 şi aşa mai departe din campanie. Şi îmi răspunde: pentru că nu mă lasă partidul. De ce? Fiindcă în lege este reglementată şi campania pe bani în mediul online. Dar, în cazul de faţă, fiind vorba de contul de facebook al omului, opinia mea e că nu încălca nici o lege dacă îşi spunea, pe zi, câte o părere. Zău aşa, să nu fim mai catolici decât Papa! Omul în cauză nu posta materiale de campanie care puteau fi interpretate ca producţii ale unor firme de profil, pur şi simplu ar fi notat câte un gând. Iar partidul, în marele tembelism şi teamă ca nu cumva să încalce legea, iar ulterior să fie invalidate mandate, l-au cenzurat! Şi m-am necăjit un pic.
În timp ce pe prietenul ăsta al meu partidul îl cenzurează fiindcă habar nu au unii să citească şi să interpreteze legi, văd cum alţii manipulează grosolan. bunăoară, un primar vecin cu cel de la Murfatlar şi-a făcut cont de facebook. De ce acum? Ca să îşi ajute colegul de partid, candidat la Murfatlar, postând pe Fb că nu ştiu ce proiect nu l-a putut realiza din cauza vecinului. Dacă nu stai să cauţi care este adevărul, înghiţi ca papagalul orice „servită” pe facebook.
O altă temă de campanie, menită să distragă atenţia de la alte probleme şi să îl pună pe candidat într-o lumină de războinic dedicat cetăţenilor, este povestea de la Eforie cu plajele. Îmi este drag actualul primar, ne cunoaştem de mult, dar referendumul cu plajele este o chichiţă electorală, e temă falsă. Chiar dacă se organizează un referendum pentru aducerea plajelor la administraţia locală, şi chiar dacă cetăţenii votează în proporţie de 90% pentru acest lucru, asta nu înseamnă că plajele trec automat la administraţia locală! Este doar un referendum care poate fi folosit de un legiuitor (parlamentar) pentru iniţierea unui proiect de lege, în viitor, pe această temă. Apoi se votează în Parlament etc. ect. Aici vorbim de legi, de paşii de urmat, iar asta nu am văzut pe nicăieri să se explice, ca cetăţeanul să fie corect informat. Mai sunt şi alte detalii, cum ar fi reabilitarea plajei pe fonduri europene etc. Nu mai intru momentan în detalii, dar mai adaug că prietenii sunt cei care te şi ceartă atunci gând greşeşti. Iar de data asta, candidatul care a lansat tema referendumului spune lucruri pe jumătate, iar asta seamănă a manipulare. Şi, să nu uităm că e aceeaşi temă pe care o lansase în dezbatere şi în 2012…