9 mai 2016

„Noroc” cu dezinfectanţii diluaţi…

În România nu există laborator acreditat să determine dacă dezinfectanţii folosiţi în spitale chiar conţin substanţele înscrise pe etichetele produselor comercializate de Hexi Pharma. Chiar şi aşa, noi ştim că sunt diluaţi, pentru că: 1. a existat o anchetă jurnalistică şi 2. pentru că laboratoarele din România au spus că ceva este în neregulă. Iar numărul 3: toată lumea urlă că este o problemă. Rugăminte: recitiţi ce am scris în acest paragraf. Şi gândiţi!

 

Este, într-adevăr o problemă că România nu are laborator mega-specializat să stabilească ce dracului conţin dezinfectanţii. Iar ca să transmiţi, în Germania, spre exemplu, probe pentru determinarea compoziţiei dezinfectanţilor, înţeleg că ne costă o avere. Problemă: cum dracului a fost de acord statul ăsta român să cumpere spitalele dezinfectanţi pe care nu îi putem analiza fiindcă… n-avem unde?! Altă problemă: dacă nu avem laboratorul necesar, înseamnă că cei de la Sanepid, atunci când fac verificări, află doar dacă există sau nu încărcătură de germeni pe podelele spitalelor (şi nu numai), dar concluzia lor nu arată că neapărat dezinfectanţii Hexi Pharma, diluaţi sau nu, îşi fac sau treaba. Că, până la urmă, poate şi banalul clor de la magazinul de vizai de spital a ajutat la curăţarea podelelor. Am spus-o simplificat, făcând referire la podele, ca să se priceapă că, dincolo de isteria asta cu produse cumpărate de la o firmă X, dar pe care nu le putem testa în România, deci ne… dezinfectăm după ureche, este nimic pe lângă problema adevărată a ţării din sistemul sanitar! Avem spitale de zeci de ani, pe care mai bine le demolăm şi facem altele, ca să nu se mai sifoneze periodic bani pe tot soiul de „investiţii” în modernizări (cum a fost Secţia de Arşi, care de bine ce a fost modernizată în Capitală, tot n-a putut fi utilizată!). Avem medici ajunşi la apogeul carierei şi care se cerd Dumnezeii pe pământ fiindcă au para-doctorate, titulaturi şi lucrări, dar şi-au pierdut omenia (exemplu: şefa de la Diabet din Constanţa, care, aflând că-s de la ziarul X, mi-a pus fişele tatălui aflat pe moarte în braţe, pe motiv că… ziarul a scis „urât despre ea” la un moment dat!). Avem în spitale medici la început de drum, dar care nu pot învăţa cu adevărat meserie, chiar dacă vor din toată inima, fiindcă, din nou… există doctorii care se cred Dumnezei!

 

În plin scandal Hexi Pharma, se ajunge la SRI, care zice-se că ar fi transmis informări către conducătorii statului, cu privire la problemele din spitale! Reacţia politicienilor: să facem comisii să analizăm! Să ieşim la declaraţii şi să spunem… pe noi nu ne-a informat SRI sau nu ne aducem aminte! Întrebare: Băsescu, Ponta, foşti şi actuali miniştri ai Sănătăţii, premierul etc. – oamenii ăştia nu au fost niciodată bolnavi? Sau n-au avut niciodată rude bolnave? N-au intrat niciodată în unităţile groazei, să aştepte cu sufletul la gură un consult, un tratament… chiar niciodată?! „Noroc” cu dezinfectanţii diluaţi, că poate cine ştie în ce an realizau şi „ai noştri” (politicienii) că e „cod roşu” în sănătate!

 

Oricum, trebuia să iasă un mega-scandal, nu contează că motivul îl reprezintă dezinfectanţii sau morţii de la Colectiv, ori putea fi orice alt motiv, că poate… poate vreun om responsabil (sau mai mulţi) iau deciziile corecte. Pot spera, nu?

1 Comment

  • Pai, nu se pune problema ca politicienii romaniei si rudele lor sa vina in contact cu spitalele groazei intrucat ei dau buluc in afara cand au probleme de sanatate. Se stia despre aceste lacune in spitale de f mult timp doar ca acum se fac valuri pt a ne distrage atentia de la altceva. Asta e parerea mea. Cunosc un caz in care pacientul perfect sanatos s a procopsit cu o frumoasa hepatita b de la….spitalul din medgidia. Si asta in urma unei proceduri minore…. Dar cu “lasare” de sange 🙂 si, de retinut, nu am nimic cu femeile de serviciu din spitale, dar cum poti cu manusi sa iei gunoiul din camerele de terapie intensiva, probabil sa faca economie la pungi de gunoi si cu aceleasi manusi sa atinga mese, podele, clante, wc uri…
    Cum poti sa ai pretentia sa fie mediu steril cand nu exista minim de igiena?! Cat despre madam vaca de la.diabetologie…stiti cum se zice…roata se invarte, maine poimaine auzim de tuta ca e la tv acoperindu si moaca pt ca a luat mita sau ceva de genu! Orice fapta are si rasplata!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *