21 iulie 2016

Politica lu’ nașul și fina

În campania electorală m-am abținut să comentez o anumită informație. Nu era nici capăt de lume, nici “exploziv, șoc și alarmă” – vorba unui coleg -, se putea trăi fără detalierea listei de consilieri din partea PSD la Ovidiu. Se poate trăi și acum fără aceste detalii, dar nu mă pot abține. De ce? Pentru că exemplul din rândurile care vor urma arată exact cam care sunt… principiile întocmirii unei liste de candidați. E o chestiune care dăinuie de după ’89 încoace: finul, fina, cunoștința… Până la urmă, e logic, un lider (ăla din capul listei) trebuie să aibă alături oameni pe care îi cunoaște, pe care se poate baza, în care are încredere. Doar n-o să-și pună candidatul la primărie pe nea Gheorghe de la colț pe lista de consilieri! (P.S.: Scriu cu un oarecare amuzament aceste rânduri, mai ales că, în ecuația nașul/finul/cunoștința, nu contează nici măcar partidul. Asta pentru că dacă un naș e azi la un partid, mâine e la altul, iar finul merge după el și tot așa… Asta e politica noastră!)

 

Să revin la lista de la Ovidiu. Mi-a sărit în ochi un nume și m-am minunat (asta în campanie). Am fost rugată să nu fac tam-tam pe subiect, că… nu e mare scofală. Ok, nu e mare scofală, am lăsat de la mine. Nu de alta, dar n-am nimic cu persoana în cauză. Nu mi-a făcut nimic, nu ne cunoaștem. O știu doar de acum ani-lumină, când Stelian Duțu era președinte la Consiliul Județean. O vedeam, mândră, în primele rânduri din sala de ședințe a CJC, când erau ședințe. N-am să uit în veci buclele pe care și le făcuse la o ședință… Mă uitam fascinată la ele, nici nu mai ascultam ce spuneau șefii de la CJC și mă întrebam în mintea mea: “Cum dracu’ și-a făcut chestiile alea în păr?”. Sigur nu îmi citea nimeni gândurile, dar știu la fel de sigur că alții de prin presă chicoteau, iar eu m-am uitat la ei cu uimire. A urmat explicația: “E Ema Beleț, șefa de la ziarul lui Duțu”. “Aha” – am zis. Nu m-am lămurit pe moment, dar timpul avea să le “elucideze” pe toate.

 

Emilia Valentina Beleț, șefa de la ziarul cu pricina, susținătoarea lui Duțu, dușman cu Mazăre, Nicușor & Co., dacă nu m-a lăsat de tot memoria… După un timp, pentru Primăria Ovidiu se anunța doritor Mitică Bocai. Cu susținerea lui Stelian Duțu. După încă un timp, același Bocai îmi mărturisea, ca între prieteni, că preia ziarul condus de Ema Beleț. M-am uitat chiorâș la el și i-am spus că nu face o mare afacere dacă nu bagă și bani în ziar. N-a băgat… Nu mi-a ascultat sfatul, cum nu l-a ascultat complet nici cu alte ocazii, iar rezultatele s-au văzut.  Nu mă dau mare specialist, dar mai am câteodată idei “de geniu” – asta ca să mă laud. Iar ziarul cu pricina nu mai e.

 

Bun, deci am “ars” rapid câțiva ani dintr-o istorie tumultuoasă… Ajung în anul 2016. Pe Ema o cheamă acum Giogea. Și este consilier din partea PSD la Ovidiu. Din partea PSD! E drept că PSD nu mai e condus de Mazăre- Constantinescu, e drept că altele sunt relațiile (inclusiv de încuscreli) cu actuala conducere PSD. E drept că Bocai e acum în PSD, după ce a plecat din PNL (înainte a fost la PD), supărat că liberalii l-au luat pe primarul George Scupra (fost PSD) la ei să candideze și, după cum au arătat rezultatele, să și câștige. Simplu. S-a făcut rocada, Beleț (Giogea) s-a dus după Bocai, dar cu mențiunea că e și fina unui alt membru PSD (fost membru, acum ani-lumină, în PD). Deci, se leagă lucrurile. Sunt, în politica din acest județ, frumoase relații și încuscreli care depășesc, așadar, orice doctrină, orice convingere politică… De fapt, care convingere politică, ce doctrină? Grupuri, grupulețe, neamuri și cunoștințe. Și eu, dacă m-aș mai apuca de politică, m-aș duce acolo unde cunosc mai bine niște oameni sau dacă mi-ar fi neamuri, că la partea cu doctrina, cine dracu’ mai stă să analizeze?!… Adică, înțeleg, pe de o parte, mentalitatea.

 

Și, repet, n-am nici o problemă cu Ema. A „picat” doar ca exemplu de cum se întâmplă lucrurile în politica de la Constanța.

1 Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *