Editorial. Apel la decenţă

În continuare sper că putem fi mai toleranţi, în continuare cred că patima, răzbunarea, agresivitatea nu îşi au locul în viaţa publică. Urmează un an şi jumătate, chiar doi, de războaie în care, vrem – nu vrem, vom fi angrenaţi cu toţii, deşi nu este corect. Se simte deja o tensiune fantastică în cercurile politicienilor care se pregătesc să candideze în 2024, e o forfotă şi o agitaţie mascată, oficial, prin declaraţii de genul: „E devreme; aşteptăm; facem sondaje” etc. Nimeni nu stă însă degeaba! Toţi se suspectează între ei că vor să-şi tragă preşul unii altora de sub picioare. Se fac negocieri azi care mâine nu vor mai fi valabile, iar în tot acest timp, pentru desăvârşirea planurilor viitorilor candidaţi şi partide, pe piaţă se aruncă tot soiul de informaţii, parţial adevărate sau minciuni sfruntate. Vom fi, din nou, victimele acestor războaie.

Am un deja-vu, de câteva campanii încoace şi tot de câteva campanii încoace scriu că atacurile mizerabile şi informaţiile false, lansate în spaţiul public, dezbină oamenii şi ne înrăiesc. Critica şi acuzaţiile pertinente îşi au rostul, locul, da, sigur că da, dar există o limită – eu zic a bunului simţ. Nu vorbesc despre o cenzură a informaţiilor reale, a ideilor, a dezbaterilor, vorbesc despre limbajul folosit în spaţiul public, vorbesc despre derapajele de limbaj care fărâmă punţi de comunicare; vorbesc despre limbaj şi atitudini care închid definitiv uşi între oameni.

Sunt, pe de altă parte, şi multe exemple – disecate de presă de-a lungul timpului – de politicieni care în emisiuni se înjurau ca la uşa cortului, iar apoi se pupau şi îşi bifau mai departe negocieri, afaceri, numiri politice şi aşa mai departe. Din nou, nedrept pentru oamenii care îi priveau cu sufletul la gură la tv… Lucrurile acestea nu ne fac bine. E o cale de mijloc, există o variantă să ne comportăm – vorba cuiva – ca nişte “cetăţeni europeni spălaţi” ai anului de graţie 2023?

Acesta este un apel îndreptat către politicienii Dobrogei noastre – vor înţelege ei că m-am oprit din a spune mai multe, vor înţelege fiecare dintre ei că mă refer la mult mai multe decât am scris. Şi, în acelaşi timp, îmi asum că rolul presei este de a informa şi de a fi formator de opinii. Prin urmare, aceste rânduri sunt pentru 2024, pentru a ţine minte să nu cădem noi, cei de la Focus Press, în păcatele campaniei electorale.

Publicat în Focus Press

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *