Elevi ai Liceului Teoretic “Decebal” din municipiul Constanța, care învață în clasele a IX-a și a X-a – profilul Științele Naturii, însoțiți de cadre didactice, au vizitat astăzi – 6 mai 2022, Stația de epurare ape uzate Constanța Nord. Întâlnirea cu specialiștii din domeniul apei a avut loc în urma implementării proiectului Blue School – Erasmus +, derulat de liceul constănțean alături de RAJA SA.
Proiectul Blue School – Erasmus + are ca temă impactul activităților antropice asupra litoralului – extinderea plajelor, activități de ecologizare și protecția mediului marin.
Timp de un an, elevii vor participa la activități educative desfășurate fizic sau online, referitoare la Economia Albastră – Blue Economy, care se axează pe exploatarea, conservarea, regenerarea și dezvoltarea durabilă a mediului marin. În același timp, vor fi organizate aplicații practice, lucrări de laborator, mese rotunde și conferințe.
Prima oprire din cadrul vizitei a fost la sediul central al companiei de apă, unde oaspeții au aflat informații despre importanța protejării mediului, dar și despre procedeele de epurare a apelor uzate. Alături de copii au fost, din partea RAJA SA, Angela Pană – director Calitate Mediu, Monica Mazilu – șef Serviciu Protecția Mediului, și Antoaneta Dumitrache – șef Secție Stații de Epurare.
„Ne aflăm în cadrul acestui proiect educațional în baza parteneriatului încheiat cu Liceul “Decebal” Constanța. Pentru noi, este o onoare să încheiem astfel de protocoale și să colaborăm cu cât mai multe instituții de învățământ. Managementul companiei este extrem de implicat în ceea ce privește responsabilitatea socială și de mediu, pentru că toate activitățile desfășurate la nivelul RAJA Constanța au impact asupra mediului”, a declarat Angela Pană, director Calitate Mediu.
Elevii și profesorii îndrumători au ajuns apoi la Stația de epurare Constanța Nord, unde au aflat, pe parcursul vizitei, care este traseul apei, de la extragerea ei din subteran până la epurarea și eliminarea acesteia în mare. Copiii au urmat fluxul bazinal în stația de epurare, având astfel ocazia de a vedea tehnologia SCADA, au examinat cu atenție de la înălțime decantoarele și au aflat cum se produce biodegradarea aerobă a componentelor poluante cu ajutorul bioreactoarelor, iar la final au văzut cum se realizează ultima etapă a epurării – decantarea.
În cadrul laboratorului de analize fizico-chimice, copiii au fost încântați să realizeze primele lor experimente științifice, precum determinarea PH-ului apei sau proba de titrare, majoritatea declarând că au înțeles foarte bine întregul procesul de epurare.
„Mi-a plăcut tot ce am văzut și am auzit de la specialiști. Sunt pasionat de tehnică. Nu cunoșteam în detaliu informații despre funcționarea unei stații de epurare, este bine și pentru viitor, având în vedere că resursele pământului se vor termina la un moment dat și trebuie să profităm de ele cât avem ocazia, să avem posibilitatea de a le recicla”, a declarant Robert, unul dintre elevi.
Și Laviniei, elevă la Liceul “Decebal”, vizita i s-a părut interersantă: “Știam în mare parte lucrurile prezentate, pentru că îmi place să mă informez, dar nu cunoșteam că apa recurățată ajunge să ajute foarte mult mediul. Și eu și familia mea încercăm să reciclăm cât mai mult. Putem foarte ușor să selectăm resturile menajere, pentru a nu mai fi containerele pline, blocurile pline de deșeurile aruncate, să avem mai multă grijă pe unde le depozităm. Mă gândesc să devin din vara aceasta voluntară în cadrul acestei stații de epurare. Ar fi o experiență nouă. Eu sunt olimpică și îmi place să descopăr lucruri noi. Poate îmi găsesc o nouă pasiune”.
Îndrumătorul de proiect Cornelia Șerban a dorit să precizeze: “A fost foarte importantă această lecție despre epurare, deoarece în contextul actual trebuie să promovăm o industrie verde. Este bine să știm cât mai multe lucruri despre ceea ce înseamnă deșeuri. Toți trebuie să cunoaștem procesul reciclării. Încercăm să îi sensibilizăm pe copii privind folosirea rațională a tuturor resurselor. Și noi, la orele de dirigenție, încercăm să promovăm educația pentru mediu, prin prezentare de filmulețe, jocuri de rol sau prin situații concrete cotidiene propuse chiar de ei”.
Datorită performanțelor tehnologice ale stațiilor de epurare a apelor uzate orășenești, RAJA SA asigură protecția mediului, contribuie la creșterea siguranței apelor de scăldat și a apelor subterane, aduce plusvaloare calității vieții și dezvoltării durabile în comunitățile în care activează etc.