Cum nu vede şi n-aude Inspectoratul în Construcţii nimic niciodată; nici de localul fugarului Karam nu s-a ştiut, n-au mâncat şi n-au băut acolo

Libanezul George Karam e de negăsit: în ziua în care a venit sentinţa definitivă de 8 ani de închisoare, patronul restaurantului care a ars, cu 3 fete blocate la etaj (Dumnezeu să le ierte!), s-a evaporat! Se dovedeşte din nou că măsura controlului judiciar e apă de ploaie, iar orice individ cu dare de mână poate fugi din România. Şi vă reamintesc aici: în 2006, celebrul Omar Hayssam fugea din România la bordul navei Iman T; în 2017, Radu Mazăre îşi lua zborul spre Madagadscar. A fost o chestiune de timp până când autorităţile i-au readus în România, pentru procese, respectiv ispăşirea condamnărilor.

Rămâne însă revolta, rămân semnele de întrebare: cum au putut fugi?; ce au păzit autorităţile?, avem suficienţi oameni care să se ocupe de astfel de cazuri?; avem proceduri riguroase sau cum gestionăm persoanele puse sub control judiciar, despre care se ştie (chiar se ştie!) că îşi pot permite o „evadare” din ţară? În cazul Karam este suspectă şi lungirea procesului, dar şi reacţia unei magistrate din dosar care a reclamat presa că pune presiune pe ea, publicând materiale cu mama uneia dintre fetele decedate! Mama fetei dorea să îşi strige durerea, nemulţumirea că procesul durează nepermis de mult. Reacţia judecătoarei: presa să tacă!

Incendiul în care trei tinere şi-au pierdut viaţa a avut loc în 2014. Procesul s-a încheiat în 2019, când, de la o condamnare de 10 ani, avocaţii lui Karam au reuşit „să scoată” pentru clientul lor doar 8 ani de detenţie. După atâta timp, sunt unii care încep să se întrebe: dar ce vină are patronul că nenorocirea a făcut ca localul lui să ia foc, iar trei fete să rămână blocate într-o încăpere? Au uitat: localul fusese mansardat ilegal, racordat fără autorizaţie la o instalaţie de utilizare a gazelor naturale. Asta e vina patronului Karam. Incendiul a izbucnit exact la mansardă şi exact ca urmare a utilizării instalaţiei de gaze.

Încă o chestie este surprinzătoare: de la Inspectoratul în Construcţii nimeni, niciodată, nu dă explicaţii! Instituţia acţionează la sesizări, ni se comunică. Conform legii, instituţia se şi autosesizează şi face controale în teren! Iar ceea ce nimeni nu are curajul să spună e că în 2013-2014 cel puţin unul dintre angajaţi acestei instituţii frecventase localul lui Karam şi, părerea mea, avea habar că mansardarea este fără acte legale.

Bine că, măcar în aceste zile, la Inspectoratul în Construcţii Constanţa, are loc un control de la Bucureşti. Nu pe speţa Karam, ci pe chestiuni generale legate de activitatea instituţiei. Să nu ne bucurăm şi să nu avem aşteptări, totuşi!

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *