Alegerile prezidenţiale, primul tur – câteva consideraţii

Alegeri prezidenţiale, turul I, judeţul Constanţa, scoruri: Klaus Iohannis – 40,15%, Viorica Dăncilă – 20,24%, Dan Barna – 15,77%, Mircea Diaconu – 9,73%, Theodor Paleologu – 6,93%, Ramona Bruynseels – 3,49%, Hunor Kelemen – 3,09%, Alexandru Cumpănaşu – 1,65%, Viorel Cataramă – 0,66%, Bogdan Stanoevici – 0,56%, Sebastian Popescu – 0,41%, Ninel Peia – 0,37%, Cătălin Ivan – 0,35%, John-Ion Banu – 0,32%.

Câteva comentarii după acest rezultat:

PNL creşte substanţial de la alegerile europarlamentare, când la nivelul judeţului Constanţa obţinuse un scor de 26,30%. Faţă de PSD, PNL aproape că îşi dublează scorul la prezidenţiale. Acum are 40,15%, în timp ce PSD are 20,24%. PSD, aşadar, creşte şi el, faţă de 18,66% cât a avut la europarlamentare. Dar, chiar şi aşa, PSD rămâne la nivelul judeţului Constanţa, SUB media de la nivel naţional – 23,90%.

Anumiţi lideri de la nivel naţional au comentat deja că se impun analize şi că liderii judeţeni care au obţinut scoruri sub media naţională trebuie să răspundă. Alţii spun că analizele şi „decapitările” trebuie să fie lăsate după turul doi. Părerea mea: preşedintele PSD Constanţa nu va răspunde pentru nimic din această campanie electorală sau pentru rezultat. În primul rând că e mică diferenţa faţă de media naţională şi, oricum, e la îndemână să comenteze că a crescut scorul în comparaţie cu europarlamentarele, iar în al doilea rând a găsit alt ţap ispăşitor.

În realitate, dincolo de acest val de ură la adresa PSD, care a direcţionat alegătorii să iasă masiv la vot pentru sancţionarea acestui partid, organizaţia de la Constanţa a făcut, ca şi liderii de la centru, greşeli după greşeli. Cea mai mare greşeală a pesediştilor a fost să se comporte ca şi cum ar fi cumpărat inclusiv demnitatea sau dreptul de a comenta, de a avea opinie, prin  măriri de salarii, de pensii sau prin încheierea unor contracte punctuale cu presa.

Tot PSD a preferat să umple cu oameni căminele culturale din judeţul Constanţa, la aşa-zisele întâlniri electorale. Şefii PSD Constanţa au luat cuvântul, rând pe rând, au zis frumos despre Dăncilă, au fost aplaudaţi şi au plecat acasă. Zi de zi – acelaşi scenariu. Dar cine erau oamenii ăia din sălile unde aveau loc întâlnirile? Păi, membri de partid, câţiva simpatizanţi, câţiva gură-cască şi mulţi oameni aduşi cu arcanul sau contra 10-25 de lei (cam asta e suma vehiculată), eventual aduşi cu microbuzele din localităţi vecine, să fie sălile pline-ochi. A ajutat „strategia” asta? De bună seamă nu, la fel cum nu au ajutat nici evenimentele organizate în aer liber de primari, cu scene pe care au urcat tot liderii de la judeţ, să ia cuvântul. Nu au ajutat pentru că, din nou, cei mai mulţi dintre cei prezenţi au venit „din obligaţie”. Şi mă opresc aici.

Ajung la USR: 15,77%, ce dezamăgire pentru militanţii acestui partid! De la 26,29% la europarlamentare, la 15,77% – dezastru! Am văzut că unii dintre cei mai înfocaţi susţinători ai USR „certau” pe Facebook oamenii care nu au ieşit la vot. Hai, pardon, că nici la europarlamentare nu a fost prezenţă de 100%. Nu sunt vinovaţi cei cărora le-a fost lene să iasă la vot. Pur şi simplu unii votanţi s-au reorientat, chiar dacă USR-iştilor convinşi le este greu să digere această realitate sau să o accepte. Nu comentez cu ce au greşit în această campanie, posibil să nu fi greşit cu nimic, nici măcar în alegerea candidatului, ci doar acesta să fie scorul. Valul acela nebun, furia de a sancţiona, s-a mai domolit; oamenii au devenit mai raţionali şi mai deschişi să asculte şi alte „adevăruri”, să cântărească, la prezidenţiale, şi alţi candidaţi, nu numai partide.

Tot despre USR: dacă după europarlamentare acest partid reuşise să zdruncine rău nu doar PSD, ci şi PNL, care la Constanţa se gândea serios să sprijine un candidat comun, eventual pe cel desemnat de USR, iată că acum s-a rupt acest film! Din ce ştiu eu, PNL nu mai ia în calcul un candidat comun cu USR, a scăpat de temeri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *