Conu’ Albu şi virginele

În urmă cu doi ani, în oraşul Ovidiu era lansată Asociaţia „Poiana lui Ovidiu”. Reprezentanţii Primăriei Ovidiu anunţau, la acea dată, că prin crearea acestei asociaţii se urmăreşte stimularea producătorilor autohtoni. Cu toţii am lăudat iniţiativa: foarte bine, producătorul să vândă produse bio (chiar şi fără etichetă bio – că asta e o cheltuială mai mare decât îşi permite un fermier obişnuit), să vină ţăranul la piaţa din Ovidiu cu ceapa din grădină şi puiul din curte, flori sau ce mai cultivă ei pe acolo. Buuun!

Dar, cu ocazia lansării, pentru că era toamnă, primăria a organizat şi un târg de sezon, la care a fost invitat şi Gheorghe Albu, cel care deţine crama Viişoara. Cei care lucrăm în presă, îl ştim pe Albu. Îl ştim şi de când era director la Direcţia Agricolă, îl ştim şi de când a fost secretar de stat, dar şi de când a invitat presa la cramă, să deguste din vinuri, să explice cu lux de amănunte cum se produce vinul, să repete că vinul lui „nu dă dureri de cap”.

Dar ce-a făcut Albu în 2017, la evenimentul de la Ovidiu? Ei bine, a vrut să facă spectacol, să arate cum se făcea mustul odinioară. Adică, o chestie de tradiţie (uitată şi îngropată), cu virgine care se suie cu picioarele pe struguri şi îi zdrobesc. Acest spectacol l-a oferit Albu la „Târgul toamnei” de la Ovidiu, în 2017. Ne-am amuzat sau ne-am uitat cu interes la imagini, totul a fost… banal chiar, numai că Albu a insistat să spună că fetele cu pricina chiar sunt virgine şi că are şi documente medicale care să ateste acest lucru. Iarăşi… nimic senzaţional (poate doar faptul că unele fete, destul de măricele şi ochioase, erau încă virgine!). În rest, omul a făcut un show, a pus în scenă un moment de reclamă pentru vinul pe care îl produce (şi pe care să nu ne imaginăm că îl produce apelând la virginele cu pricina, să nu fim rupţi de realitate!). Repet, ăla era un spectacol, la un târg. Era o pată de culoare. În 2017, nu ne-a trecut prin cap să-l luăm la mişto pe Conu’ Albu, mai ales că fix în acea perioadă era şi fii-su, Ion Albu, prefect. Un tip cu bun simţ, care uneori părea încurcat de elanul tatălui de a face paradă. Ca prefect… ei bine, funcţia asta a fost tot o „dambla” de-a tatălui, zice-se, la fel cum a fost şi cu cea de director la Direcţia Agricolă. Adică, pe înţelesul tuturor: Albu a fost director la Direcţia Agricolă; câţiva ani mai târziu, şi fiul a ajuns director, tot acolo. E drept că ambii, şi tatăl, şi fiul, au afaceri în agricultură. De ce or fi amestecat oamenii ăştia lucrurile… n-am să înţeleg, dar e clar că puterea îţi ia niţel minţile, mai ales dacă în „schemă” apare şi senatorul Nicolae Moga. El, Moga, a fost cel care l-a luat pe Albu senior consilier, iar apoi l-a sprijinit pe junior să ajungă prefect (probabil ca hatâr al tatălui; probabil).

Iată, aşadar, cum îmi explic eu articolele din ultimele zile, bazate pe o declaraţie repetată de Albu senior. Presupun că aţi citit cu toţii titlurile senzaţionale cum că „Albu face afaceri cu virgine” sau „Fostul secretar de stat se laudă că la zdrobitul strugurilor aduce virgine cu atestat”…. Aşa, şi? Numai un copil ar crede că Albu aduce virgine să-şi facă vinul. Sunt declaraţii de acum 2 ani, repetate de Albu acum câteva zile, să se dea mare, să-şi facă reclamă, să vândă! De la declaraţiile astea, amuzante în felul lor, să se ajungă la nişte titluri, iar apoi postări ale unor înflăcăraţi pe Facebook, care mai au puţin şi-l trag pe roată pe Albu… e cale lungă! Ce cred eu că era de fapt de reproşat, dar până acum n-a suscitat interesul? Exact bucata pe care v-am indicat-o mai sus: aia cu postul „lăsat moştenire” la Direcţia Agricolă, aia cu „toana” de a-şi vedea băiatul prefect, aia cu Moga (deşi, şi în cazul ăsta, eu cred că senatorul era liber să aleagă orice colaborator dorea pe partea de agricultură, dar cu condiţia să nu pună umărul la o răsplată mai mare decât putea duce juniorul – postul de prefect). Mai complicat să ieşi însă acum cu toate poveştile de 2-3-7 ani în urmă, să intri în detalii, nu? Aşa că noua declaraţie a lui Albu (de fapt vechea declaraţie, repetată acum, după 2 ani) “a venit ca mănuşă”: trăiască virginele! Apropo, aţi citit şi articolele despre Moga? 🙂

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *